Digitalna radiografija

Rendgenski snimci predstavljaju nezamenljivu dijagnostičku podršku u stomatologiji. Razvoj tehnologije omogućio je digitalizaciju ove tehnike, unapređujući je u skladu sa zahtevima savremene stomatološke dijagnostike.

Klinički izveštaji i brojna istraživanja ukazuju na značajne prednosti kako intraoralne, tako i ekstraoralne digitalne radiografije. Glavne prednosti obuhvataju smanjenje zračenja (ako se sprovode propisani principi, o čemu mi veoma vodimo računa), značajna ušteda vremena, jednostavno čuvanje i organizacija i mogućnost poboljšanja snimaka. Digitalna tehnologija omogućava mnogo više od pukog poboljšanja efikasnosti – ona menja stomatološku praksu, otkrivajući na snimcima detalje i mesta koji ranijim metodama nisu bili vidljivi na filmu.

Tehnike snimanja

Posvećeni stalnom usavršavanju usluga koje pružamo svojim pacijentima, primenjujemo najnovija tehnološka dostignuća i maksimalno koristimo mogućnosti uređaja koje posedujemo. To nam omogućava da ponudimo širok dijapazon dijagnostičkih usluga, kako svojim pacijentima, tako i brojnim kolegama, sa čijim stomatološkim ordinacijama sarađujemo na pitanjima dijagnostike.

Uređaji koje koristimo

Kvalitet aparata za digitalnu radiografiju, uz obučenost rukovaoca, neophodan je za dobijanje pouzdanih snimaka. Mi koristimo dva uređaja renomiranih proizvođača, koji su se pokazali kao moćno dijagnostičko sredstvo u pravim rukama.

CRANEX®

CRANEX® je savremeni digitalni panoramski sistem za snimanje vrhunskog kvaliteta.

Jasni i precizni digitalni rendgenski snimci omogućavaju jednostavnu i preciznu dijagnozu, dok stabilna i idealno pozicionirana struktura aparata obezbeđuje pun komfor pacijentima prilikom snimanja.

Proširena ravan snimanja za 50% u odnosu na standarne uređaje za rendgensko snimanje je ključna za izvanredan kvalitet i oštrinu panoramskih snimaka. Takođe, na ovaj način omogućena je detaljna preglednost zadnjih zuba.

https://rajin.rs/wp-content/uploads/2016/08/Cranex-D-450x368.jpg

Ritter Leadex 70

Ovaj uređaj je posebno dizajniran za sve potrebe intraoralne stomatološke radiologije u savremenoj praksi. U kombinaciji sa DIGORA™ Optime uređajem, ovo je fleksibilno, brzo i bezbedno rešenje za izradu digitalnih rendgenskih snimaka.

Kvalitetni digitalni senzori, kao i kompatibilnost sa standardnim pločicama (za ljubitelje tradicionalnih metoda), garantuju oštre snimke sa odličnim kontrastom.

Bitno je naglasiti da digitalni modus 3 – 5 puta smanjuje vreme snimanja, a samim tim i količinu zračenja kojoj je pacijent izložen.

https://rajin.rs/wp-content/uploads/2016/08/Ritter_Leadex_70-450x368.jpg

Svim pacijentima obezbeđena je zaštita od zračenja X zracima, u skladu sa važećim regulativama.

Vrste snimanja

 1. Snimak zuba i vilice – ortopan

  Panoramski snimak gornje i donje vilice za odrasle.

  Poseban režim za decu sa kraćim vremenom ekspozicije i suženim poljem radiografisanja, samim tim i manjom dozom zračenja.

 2. Snimak zuba – zagrizni

  Levi i desni snimak, polje snimanja je manje, a jedna strana obuhvata premolare i molare obe vilice. Sa manjim poljem snimanja i ukupna doza zračenja je manja.

 3. Snimak maksilarnih sinusa

  Na snimku su prikazane leva i desna gornjovilična šupljina sa presekom u frontalnoj ravni (pod sinusa i lateralni zid).

 4. Snimak zuba sekcioni panoramski

  Snimak obe vilice zajedno sastoji se iz 5 sekcija – molarne i premolarne sa obe strane i jedna frontalna. Moguć je odabir željenih kombinacija sekcija na jednom snimku. Koristi se svuda gde nije neophodna radiografija čitave regije vilica, čime se smanjuje ukupna doza zračenja pacijenta.

 5. Snimak vilice TM zglobova

  Mogu se snimati i desni i levi zglob, sa otvorenim ili zatvorenim ustima, u frontalnoj ili lateralnoj projekciji, kako bi se ustanovio tačan položaj kondila u odnosu na okolne anatomske strukture.

 6. Snimak zuba – intraoralni

  Intraoralno snimanje podrazumeva izradu retroalveoralnih, retrokoronarnih i okluzalnih snimaka. Zbog digitalizacije procesa vreme ekspozicije skraćeno je 3-5 puta u odnosu na analogne uređaje, što ujedno smanjuje primljenu dozu zračenja.

Dodatne usluge

Mogućnosti uređaja koje koristimo prevazilaze svakodnevne dijagnostičke potrebe. Određene specifične osobine i tehnologije pružaju nam dodatni uvid i detaljne informacije, olakšavajući rad i proširuju dijapazon usluga, kao i njihov kvalitet.

Digitalni format snimka je lakši za skladištenje i praktičan za čuvanje. Nove tehnologije omogućile su nam da oformimo trajnu bazu podataka za svakog pacijenta, sa uvek dostupnim podacima.

Snimci se mogu poslati e-mailom, narezati na disk ili odšampati na foliji. Na disku se, osim snimka, dobijaju i softverski alati pomoću kojih se jednostavno može menjati kontrast i osvetljenost. Takođe, možete izvršiti razna merenja, zumirati snimak ili ga prikazati u negativu.

Snimak se može prikazati u negativu, jer se tako lakše mogu uočiti određene strukture. Ovo se posebno preporučuje kada su u pitanju strukture neophodne za precizan pregled endodontskih tretmana.

Želite rendgenski snimak svoje vilice?

Pozovite nas na 063 261 446